Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ - Ο Χριστός στη χώρα των Γαδαρηνών



ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ
Ο Χριστός στη χώρα των Γαδαρηνών
(Λουκά η΄, 27-39)
Η Εκκλησία μας διαβάζει αρκετές φορές το χρόνο ορισμένες ευαγγελικές περικοπές που μας μιλούν για πονηρά πνεύματα και δαιμονισμένους ανθρώπους. Ο Χριστός με τη θεϊκή δύναμή Του ελευθερώνει θαυματουργικά τους ανθρώπους αυτούς από την κυριαρχία του σατανά. Βοηθεί όμως όλους μας να καταλάβουμε ότι: α) ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο σατανάς και β) δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό τον κίνδυνο που μας παραμονεύει.
- Η περιοχή των Γαδαρηνών βρίσκεται Νοτιοανατολικά της όχθης της λίμνης Γενησαρέτ και αντίπερα στη Γαλιλαία. Η περιοχή αυτή πήρε την ονομασία από την Γάδαρα, πρωτεύουσα της Περαίας (πέρα από τον Ιορδάνη). Η περιοχή είναι ορεινή και απόκρημνη. Είναι κατάλληλη για να βόσκουν οι χοίροι. Είναι γεμάτη από σπηλιές, που χρησιμοποιούνται και για τάφοι. Κάπου εδώ συνάντησε ο Κύριος με τους μαθητές του το δαιμονισμένο άνθρωπο της περικοπής.
- Ο Κύριος θεράπευσε θαυματουργικά το δαιμονισμένο άνθρωπο και τον λύτρωσε από το ακάθαρτο και πονηρό πνεύμα.
Επέτρεψε να μπουν τα δαιμόνια στους χοίρους, που με τη σειρά τους έπεσαν από τον γκρεμό και πνίγηκαν στη λίμνη. Ο Κύριος επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν μια μεγάλη παράβαση. Έβοσκαν χοίρους, ενώ ο μωσαϊκός Νόμος δεν το επέτρεπε. Έτσι η παρανομία τους τιμωρήθηκε παραδειγματικά.
- Αντί όμως να συνετιστούν από το φόβο που δοκίμασαν και να μετανοήσουν, αυτοί ζήτησαν με απαίτηση από τον Κύριο να εγκαταλείψει την περιοχή τους. Φαίνεται πως η αμαρτία τους εξαγρίωσε περισσότερο και τους έκανε εγωιστές και αμετανόητους. Αντίθετα ο δαιμονισμένος, που θεραπεύτηκε από το Χριστό, κάθισε ντυμένος και φρόνιμος κοντά στον Κύριο. Τον παρακαλούσε να είναι πάντα μαζί του. Όταν ο άνθρωπος απομακρυνθεί από το σατανά και την αμαρτία, τότε αρχίζει να αγαπά το Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου