Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ανταπόκριση στην κλήση του Χριστού
Τη λίμνη της Τιβεριάδος διάλεξε ο Κύριός μας για να εγκαινιάσει την επίγεια δημόσια δράση του, προβαίνοντας στην κλήση των μαθητών. Αυτήν ακριβώς την κλήση περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Οι ψαράδες της Γαλιλαίας, Πέτρος, Ανδρέας, Ιάκωβος και Ιωάννης, ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην καταλυτική όσο και περίεργη πρόσκληση του Ιησού, «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων». Κι εκείνοι, «ευθέως, αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ».

Τα παραπάνω λόγια αποκαλύπτουν την άμεση ανταπόκριση των μαθητών και την σαφή αποφασιστικότητά τους να εγκαταλείψουν την, έως εκείνη τη στιγμή, ζωή τους, το επάγγελμα και τις οικογένειές τους και να βαδίσουν προς το άγνωστο, συνεπαρμένοι από εκείνον που, με ένα Του λόγο, έμελλε ν’ αλλάξει τη ζωή τους, άλλα και την πορεία όλου του κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιησού καθορίζει και προσδιορίζει και τη δική μας στάση, των Χριστιανών όλων των εποχών, απέναντι στο θέλημα του Θεού και στις επιταγές του Ευαγγελίου Του. Η στάση των Αποστόλων μας προσφέρει δύο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εμπνέουν και τη δική μας ζωή.
Το πρώτο στοιχείο είναι η προθυμία. Να μας διακρίνει ο ζήλος, ο ενθουσιασμός, η αγάπη και η αφοσίωση στο πρόσωπο του Χριστού. Σε άλλο σημείο της Καινής Διαθήκης ο Απ. Παύλος, καλεί τους ανθρώπους να είναι θερμοί στην πίστη και στην αγάπη προς τον Ιησού. Και αυτό, γιατί χωρίς τίς παραπάνω ιδιότητες δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί ο Νόμος του Χριστού, δεν κατακτάται η Βασιλεία του Θεού, δεν είναι δυνατόν να βιωθεί η Χριστιανική ζωή.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η αυταπάρνηση. Οι Μαθητές πρόθυμα και ανεπιφύλακτα άφησαν τα πάντα και ακολουθήσαν το Χριστό και η αποστολική τους πορεία σφραγίστηκε από το πνεύμα θυσίας και αυταπάρνησης. Αυτά τα στοιχεία πρέπει ν’ αποτελούν και γνωρίσματα κάθε Χριστιανού, γιατί είναι το θεμέλιο της Χριστιανικής ζωής. Αντίθετα, τη Χριστιανική ζωή φθείρει και αλλοιώνει ο ατομισμός και η εγωπάθεια.
Αλλά, σε ποιες εκφράσεις της Χριστιανικής ζωής οφείλουμε να δείχνουμε προθυμία και αυταπάρνηση;
Καταρχάς, στην προσευχή και στη λατρεία. Να λατρεύουμε το Θεό με πρόθυμη διάθεση και αγάπη, αρνούμενοι την άνεση ή την ξεκούρασή μας. Να διαθέτουμε χρόνο για το Θεό. Δεν είναι δυνατόν να σπαταλούμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε οιεσδήποτε ασχολίες και να μην αφιερώνουμε έστω λίγα, μα θερμά, λεπτά της ώρας, για την άμεση επαφή και επικοινωνία με το Δημιουργό μας.
Οφείλουμε, επίσης, να δείχνουμε προθυμία στη μελέτη τού λόγου τού Θεού. Η Αγία Γραφή είναι η πηγή με το γάργαρο και ζωηφόρο νερό της πίστης μας, το οποίο είναι ικανό να μας κρατήσει πνευματικά ζωντανούς μπροστά στην ολική κατάρρευση κάθε πνευματικής αξίας του καιρού μας.
Χρειάζεται, όμως, προθυμία και ζήλος και στην εκτέλεση καλών έργων. Η εφαρμογή και η μαρτυρία της πίστης πραγματώνονται με τα έργα της αγάπης, τα έργα τού χρέους, κυρίως απέναντι σ’ εκείνους πού βιώνουν την ανέχεια, τη δυστυχία και την κακοπάθεια σ’ αυτή τη ζωή. Οι συνειδητοποιημένοι Χριστιανοί οφείλουν να συμπαραστέκονται στις ανάγκες και στον πόνο των αδελφών τους, εκδηλώσεις πού αντανακλούν στο πρόσωπο τού Χριστού.
Το παράδειγμα των μαθητών τού Χριστού είναι σαφές. Η νωθρότητα, η αδιαφορία και η αμέλεια δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν τη Χριστιανική μας ζωή. Αντίθετα, το πνεύμα της θυσίας, της προθυμίας και της αυταπάρνησης είναι εκείνο πού θα μας καταστήσει γνησίους Χριστιανούς και αληθινούς συνεχιστές της Αποστολικής παρακαταθήκης. ΑΜΗΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου